Toplumda sadece sağlıklı ve genç insanlar bulunmuyor. Yaşlı insanlarla, evde yatağa bağlanmış hastalar da toplumun bir parçasıdırlar. Her ne kadar göz ardı edilseler de bakıma, ilgiye ve şefkate muhtaçtırlar. Eve mahkum kalan yaşlı ve hasta insanlar için hem kamunun hem de özelin evde hasta ve yaşlı bakımı hizmeti bulunuyor.

Evde Yaşlı Bakımı Hizmeti
Evde yaşlı bakımı, diğer adıyla koruyucu hizmetler yaşlıların yalnızlıktan korunması, fiziki aktivite ve egzersiz programları, beslenme eğitimi, kazalardan korunma, sigara ve alkolün bıraktırılması gibi psikolojik ve sosyal desteği kapsıyor.

Yaşlı bakım hizmeti; bakım elemanı, hemşire ve doktor işbirliği içinde profesyonel şekilde yapılıyor. Duruma göre psikolog, sosyal hizmet uzmanı, diyetisyen gibi yardımlar da alınabiliyor.

Hizmet olarak;
- Kişisel bakım (banyo, tuvalet ihtiyacı, tırnak-saç-sakal kesilmesi, yatağının düzenlenmesi-değiştirilmesi)
- Yemek yapılması, yedirilmes
- Psikolojik destek
- Yürüyüşe çıkarma, faturaları ödeme, küçük onarımlar
- Tıbbi destek (rutin kontroller, ilaç alımını kontrol etme, tansiyon ölçme) hizmetleri veriliyor.

Evde Hasta Bakımı
Hastalar, ameliyat sonrası belirli dönem evde yatmaları gerektiği gibi yatalak halde de olabiliyorlar. Bu durumlarda ailenin yaklaşımı ve psikolojik destek çok önemlidir. Hastanın sürekli olarak ilgiye, yardıma ve desteğe ihtiyacı bulunuyor. Bu konuda evde hasta ve yaşlı bakımı hizmetinin önemi ortaya çıkıyor.

Evde hasta bakımında günlük işler olarak, banyo, ağız ve diş bakımı, giyinme, yemek hazırlama, gerekli egzersizler ve psikolojik destek bulunuyor.

Hizmet olarak;
- Günlük yaşam aktivitelerinin desteklenmesi,
- Kişisel temizlik yardımı,
- Tuvalet, banyo, giyinme, soyunma desteği,
- Ağızdan verilen ilaçların hazırlanması ve takibi,
- Hayati bulgu takibi (Nabız / tansiyon / solunum / ateş ölçümü)
- Beslenme desteği,
- Arkadaşlık / sohbet, vakit değerlendirme ve egzersiz desteği veriliyor.